• Za Štùrom do Zvolena

          • 9. mája sa 2.B trieda so svojím slovenčinárom Mgr. Š. Kohárim vybrala na exkurziu rýchlikom Gemeran až do Zvolena, kde v Lesníckom a drevárskom mùzeu naši študenti absolvovali pùtavù prednášku na výstave o Ľudovítovi Štùrovi a rodine Ostrolùckych a po občerstvení na slnkom zaliatej pešej zóne vo Zvolene sa rovnako vlakom vrátili domov. Celá exkurzia vyšla študentov s platným preukazom na vlak presne jedno euro.

          • “Zmyslom života je v maximálnej miere, netrpezlivo a bez strachu prežívať nové a bohatšie zážitky.“ (E. Roosevelt)

          • Naši študenti si slová z tohto citátu opäť zobrali k srdcu, keďže sa nebáli vycestovať
            za dobrodružstvom do Portugalska. Desaťčlenná zostava žiakov v sprievode 2 profesoriek vycestovala do malého mestečka Esposende, kde strávila nádherný týždeň spojený
            s nezabudnuteľnými zážitkami.

                 Náš pobyt v zahraničí sa začal už v sobotu 27. apríla ráno, keď sme vyštartovali do Budapešti, kde sme pobudli 1 deň, vychutnali si čaro tohto krásneho mesta a v nedeľu v skorých ranných hodinách sme sa už pobrali na letisko a tešili sa na našich nových priateľov, s ktorými sme sa stretli v nedeľu pooobede. Našich študentov už vrelo očakávali ich hosťujúce rodiny, ktoré im ponúkli domov na celý týždeň. Za ten čas sa z kamarátov stali takmer súrodenci a z hosťujúcih rodičov skoro vlastní, o čom svedčila aj rozlúčka plan sĺz a objatí v deň odchodu našich študentov späť
            na Slovensko. Našim študentom sa preto vôbec neodchádzalo ľahko, no so sebou si odnášali nespočetne veľa krásnych spomienok.

                 Za jeden týždeň totiž nespoznali len kultúru, tradície a zvyky miestnych obyvateľov Esposende, neochutnali len domácu portugalskú kuchyňu, nenavštívili len historické a kultúrne pamiatky blízkych miest, ako napríklad Viana do Castelo či Porto, ale predovšetkým mali možnosť okúsiť na vlastnej koži zážitky z cestovania a
            zo spoznávania nových ľudí, z ktorých sa v priebehu pár dní stali nerozluční priatelia.

                 Okrem toho si zlepšovali svoje komunikačné zručnosti v anglickom jazyku, ale zároveň trénovali aj svoje prezentačné schopnosti, keď pracovali v skupinách, v rámci ktorých mali vytvoriť návrh zákona, ktorý považujú za potrebné uplatniť v jednotlivých krajinách Európskej únie. Naši žiaci v spolupráci so žiakmi z Grécka a Portugalska vytvorili nádherné výstupy,
            v ktorých preukázali svoje kritické myslenie a presvedčili nás, že im na budúcnosti nás všetkých skutočne záleží. Aj pri tejto aktivite si totiž mohli uvedomiť, že v dnešnej dobe môžeme byť veľmi vďační za slobodu slova a možnosť vyjadrenia vlastného názoru. Keďže celý projekt, vďaka ktorému sa naši študenti tejto zahraničnej mobility zúčastnili, bol zameraný na demokraciu, Portugalci, ktorí nás u seba privítali, nám dovolili nahliadnuť do svojej histórie, ktorá kedysi nebývala takou, akou je dnes. 25. apríla sme si totiž všetci pripomenuli tzv. karafiátovú revolúciu, vďaka ktorej sa Portugalcom podarilo dosiahnuť občianske a politcké slobody. Tento deň je u nich zároveň štátnym sviatkom a my sme si pri oslavách a kultúrnom programe, ktoré sa pri tejto príležitosti realizovali v celom Portugalsku, uvedomili, aké dôležité je zachovávať svoje národné zvyky a trádicie, nebáť sa pozrieť sa
            do minulosti, poučiť sa z nej, a zvyšovať tak svoje národné povedomie a hrdosť na vlastnú krajinu.

                 Vďaka tejto cestovateľskej skúsenosti sme sa tak nielen veľa naučili, navštívili nové miesta, oboznámili sa so spôsobom života v inej krajine, ale predovšetkým sme to všetko zažili s ľuďmi, ktorí sa stali našimi dobrými priateľmi a na ktorých nikdy nezabudneme 😊

             

          • Za poznaním mimo lavíc

          • Vo štvrtok 9.5.2024 príma a sekunda navštívili  hvezdáreň,  kde  sa dozvedeli veľa zaujímavých vecí o vesmíre a najmä o Mesiaci. Potom ich kroky smerovali  do galérie, kde ich čakala prednáška o umení. Videli peknú výstavu fotografií z Gemera a Spiša. Ale najviac ich zaujala výstava "V moci noci", ktorá je venovaná sovám.

          • Výsledky prijímacích skúšok

          • Výsledky prijímacích skúšok do 1.ročníka v školskom roku 2024/2025 budú  zverejnené dňa 17.5.2024 v časti "O škole - Prijímacie skúšky".

             

            Zákonný zástupca môže  potvrdiť strednej škole nástup na vzdelávanie od 17.5.2024 do 22.5.2024. 

            Ak žiak splnil kritériá prijímacích skúšok a je neprijatý pre nedostatok miesta, zákonný zástupca  môže proti rozhodnutiu riaditeľa strednej školy podať odvolanie v lehote do 5 dní odo dňa doručenia rozhodnutia. Po uvolnení miesta môže byť žiak na školu prijatý na základe posunu poradia, ktoré sa bude priebežne aktualizovať. 

          • EPAS: Deň Európy 2024 v Košiciach

          • Dňa 7.5.2024 sa žiaci triedneho kolektívu 1.A zúčastnili akcie Deň Európy 2024 v kine Úsmev v Košiciach. Žiaci navštívili európsku dedinku, kde sa prostredníctvom prezentácií dozvedeli zaujímavé informácie o aktivitách Európskeho parlamentu a ďalších organizácií. Zároveň mohli žiaci nahliadnuť aj do Európskeho kontajnera plného aktivít EdUtajner, ktorý si pripravila Európska komisia. Okrem toho sa žiaci zapojili do rôznych súťaží a kvízov o pekné a hodnotné ceny. Naši žiaci vyhrali všetky ceny, čo im spôsobilo veľkú radosť. Súčasťou programu bola aj prednáška na tému: Vplyv umelej inteligencie na spoločnosť a možnosti jej využitia v podaní českého spisovateľa a publicistu Petra Ludwiga.

            PhDr. Anita Kerekes- senior ambasádorka programu EPAS

          • EPAS: Deň Európy na našej škole

          • Dňa 7.5.2024 zrealizovali naši junior ambasádori programu EPAS (Ambasádorská škola Európskeho parlamentu) vzdelávacie aktivity pre našich žiakov pri príležitosti Dňa Európy. Junior ambasádori mali za cieľ poukázať a pripomenúť žiakom dôležitosť, hodnoty a potrebu Európskej únie. Workshopy sa zrealizovali v triednych kolektívoch (sekunda, tercia, kvinta, 1.B,1.D, 2. A, 3.A a 3.D) a obsahovali kvízy, didaktické hry, rolové úlohy a náučné hry. Vzdelávacie aktivity mali pozitívny ohlas zo strany našich žiakov, čomu sa tešíme.

            Junior ambasádori, ktorí si pripravili a viedli workshopy sú: J. Kardošová, S. Siarkevych, S. Nahalková, V. Gazdíková, J. Chlebo - 3.A a N. Mareková, K. Skokanová - 1.A.

             

            PhDr. Anita Kerekes- senior ambasádorka programu EPAS

          • Školský e-shop znovu otvorený!

          • Aj tento rok máme pre Vás skvelú správu. Naša škola má vlastnú voľnočasovú kolekciu oblečenia plnú mikín, tričiek, ruksakov, čapíc a ďalších kúskov so školským logom, ktoré ste si zvolili sami v hlasovaní. E-shop je opäť spustený a tentokrát dokonca s nižšími cenami pri mnohých produktoch! 

            Ponuku nájdete na tomto linku: https://www.kraloveskoly.cz/gymrv/

            Objednávanie je už spustené a bude možné až do 22.5.2024   

             

            (Môže sa stať, že ceny v e-shope sa zobrazia v CZK. V hornej lište e-shopu nastavíte EUR)

              
            S pozdravom a prianím krásneho dňa 

            vedenie školy

          • Návšteva SMZ v Jelšave

          • Vďaka ústretovosti vedeniu SMZ Jelšava sa nám 3.A triede, dňa 2.5.2024 podarila zaujímavá exkurzia na pôde závodu. Po privítaní nás oboznámili s bezpečnostnými opatreniami v areály závodu, pridelili pracovné plášte, prilby a na V3S Tatra /Vetrieska/ sme sa previezli k drvičke. S úžasom sme sledovali drvenie obrovských balvanov magnezitu, práve vyťažených v bani. Ďalším zaujímavým kúskom bolo spracovanie suroviny, ktorá je priamo zavážaná do šachtových pecí. Takto získané slinky sú spracovávané na špeciálne zásadité monolitické žiaruvzdorné hmoty, resp. slúžia na výrobu magnezitových tehál so širokým spektrom využitia atď......

            Z exkurzie sme odchádzali plný zážitkov a dojmov.

          • Návšteva archívu v Rožňave

          • V dňoch 2.5. a 6.5.2024 navštívili žiaci triednych kolektívov 1.A, kvinta, 3.B a 4.B archív v Rožňave. Pracovníčky archívu predstavili fungovanie a význam archívu, archívne dokumenty, fondy a zároveň pripravili pre žiakov zaujímavé aktivity.  Archív v Rožňave spravuje vyše 800 archívnych fondov a zbierok, čo predstavuje 2775 bm archívnych dokumentov. Ide o historické dokumenty rôzneho druhu z obdobia od 13. storočia až po súčasnosť, niektoré z nich mohli žiaci priamo vidieť a nahliadnuť do nich. Pozoruhodné sú aj spisy o baníctve, cechoch, remeselníkoch a živnostenských záležitostiach.

             

            PhDr. Anita Kerekes

          • Basketbal 3x3 žiakov ZŠ

          • Dňa 3.5.2024 sa v priestoroch telocvične SOU Železničné v Košiciach konalo krajské kolo v Basketbale 3x3 žiakov ZŠ. Naše mužstvo v zložení: Peter Kopecký, Dávid Petrovič, Samusel Sústrik a Lukáš Sýkora reprezentovalo práve náš okres. Chlapci vo svojej skupine v úvode vyhrali dôležitý zápas, avšak súperov zo ZŠ Lehkého KE sa im nepodarilo prekonať a zápas nakoniec prehrali len o dva body. Táto nešťastná prehra nás neposunula zo skupiny. Naši žiaci obsadili celkové 4.- 6. miesto, za čo im srdečne gratulujeme a držíme palce do budúceho ročníka.

            Mgr. Monika Bodnár

          • Deň Zeme s NP Slovenský Kras

          • Naša škola spolu s NP Slovenský Kras organizuje každý rok aktivity pri príležitosti Dňa Zeme. Tento rok sme sa do prírody vybrali 2.5.2024. Žiaci pozorovali prírodu a svoje pozorovania zapisovali do pozorovacích hárkov. Zapisovali a kreslili rastliny a živočíchy, ktoré videli. Akcia bola zaujímavá a žiakom sa páčila.

          • ŠKOLSKÝ POHÁR SFZ CHLAPCOV ZŠ OKRESNÉ KOLO

          • Žiaci prímy sa dňa 3.5.2024 zúčastnili okresného kola futbalovej súťaže o Pohár SFZ organizovanej na futbalovom štadióne v Rožňave. Našu školu reprezentovali R. Stehlo, G. Gérecz, S. Tóth, A. Adamko, M. Leng, M. Szántai a J. Šlosár. Naši hráči napriek obetavému výkonu nepostúpili do finálovej skupiny zo svojej základnej skupiny, prehrali obidva zápasy. V skupine o umiestnenie jeden zápas remizovali a jeden vyhrali, čo im prinieslo pekné 7. miesto z deviatich zúčastnených tímov.

             

            Našim futbalistom ďakujeme za príkladnú reprezentáciu školy.

          • CELOMESTSKÁ BRIGÁDA - 30.04.2024 - ZA KRAJŠIU ROŽŇAVU

          • Naši žiaci a pedagógovia sa zúčastnili na akcii mesta Rožňava - Celomestská brigáda – Za krajšiu Rožňavu dňa 30.4.2024  v celkovom počte žiakov 123 a 5 pedagogických pracovníkov. Na Námestí Baníkov sa brigády zúčastnilo 48 žiakov, ktorí odstraňovali burinu zo zámkovej dlažby a v okolí sochy Františky pred Strážnou vežou. Na mestskom cintoríne pracovalo 35 žiakov a 40 žiakov sa zúčastnilo brigády na upratovaní a skrášľovaní  areálu školy. Z tejto akcie sme odchádzali s príjemným pocitom dobre vykonanej práce pre naše krajšie mesto.

            Všetkým zúčastneným a zapojeným žiakom a pedagógom do tejto celomestskej akcie Za krajšiu Rožňavu veľmi pekne ďakujeme!

          • Čo vieš o hviezdach

          • Sabina Mužlayová (3.A) a Alex Richard Wrubel (4.A) sa 24. apríla 2024 zúčastnili krajského kola súťaže Čo vieš o hviezdach. Organizátorom súťaže bola Krajská hvezdáreň a Zemplínske kultúrne centrum Hvezdáreň v Michalovciach. Sabina získala v najnáročnejšej III. vekovej kategórii slušné 5. miesto a Alex v rovnakej kategórii 8. miesto.

            Súťažiaci odpovedali písomne na otázky z rôznych oblastí astronómie, z histórie astronómie písali test, riešili grafické úlohy, astronomické príklady a samozrejme aj “slepé” mapky oblohy. Súčasťou programu bola aj exkurzia v budove Krajskej hvezdárne. 

            zdroj fotiek: https://khazkc.sk/kh/blog/625/vysledky-krajskeho-kola-sutaze-co-vies-o-hviezdach-2024.html

             

          • FINNkvíz 2024

          • Dňa 17. 4. 2024 sa vybraní študenti 1. a 2. ročníka zúčastnili krajského kola celoslovenskej vedomostnej súťaže zameranej na finančnú gramotnosť. Súťaž organizuje Nadácia NN ľudom. Zo 16 študentov bolo 12 úspešných riešiteľov. Veľmi nás teší, že v rámci Košického kraja sa na 3. mieste s počtom získaných bodov 24 umiestnila Viktória Catheryn Dobrovolská z 2.B. Uznanie patrí aj Kataríne Adamkovej zo sexty a Adriane Strakovej z 2. A, ktoré zhodne získali 21 bodov.

            Všetkým úspešným riešiteľom blahoželáme a tešíme sa na ďalší ročník súťaže.

          • Krajské kolo súťaže Hviezdoslavov Kubín

          • Dňa 30.4.2024sme sa zúčastnili krajského kola recitačnej súťaže Hviezdoslavov Kubín, ktorá v tomto roku oslavuje už svoje 70. výročie.

            V Michalovciach nás reprezentovala Ela Šoltésová z kvarty, ktorá si z III. kategórie poézie odniesla krásne 3. miesto.

            Srdečne blahoželáme! 

          • Európsky deň žien a dievčat v IKT 2024

          • Dňa 25.4.2024 sa v Univerzitnom vedeckom parku TECHNICOM v Košiciach konalo špeciálne podujatie pre dievčatá, pedagógov a rodičov pri príležitosti Európskeho dňa žien a dievčat v IKT . V  EÚ sa tento deň oslavuje od roku 2021.

            Jeho cieľom je  motivovať a podporovať dievčatá a ženy v oblasti informačných technológií a dosiahnuť, aby sa stali priamou súčasťou technologickej budúcnosti.

            Tohtoročným organizátorom bolo po prvýkrát o.z. Ženský algoritmus a partnerom MIRRI (Ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie). Akcie sa zúčastnilo takmer 300 účastníkov. 

            Program podujatia bol plný interaktívnych zážitkov, kde si dievčatá mohli vyskúšať technológie na vlastnej koži, zoznámiť sa s IT firmami, získať  informácie o možnostiach IT štúdia (STEM) a stretnúť sa s inšpiratívnymi ženami z IT prostredia.

            Našu školu zastupovali  3 dievčatá – Diana Mjachká (5.B), Kitti Oleár a Laura Maníková (septima). Prezentovali víťazný projekt Zdravé prostredie na našej škole, ktorý bol súčasťou aktivity KSK LAB Creativity 2. Projekt sa stretol s veľkým záujmom zúčastnených. Dievčatá potvrdili, že Gymnázium P.J.Šafárika v Rožňave je školou, ktorá dokáže využívať najnovšie IKT technológie a aplikovať ich do najrôznejších oblastí života.

             

          • Mladí skauti na Skalisku Volovec

          • Mladí skauti sa pod vedením Ing. Diany Hrivnákovej opäť vybrali za dobrodružstvami a poznaním krás prírody v turistických topánkach. Chcete vedieť čo všetko sme zažili?

            Príbehy z Volovca

            „Tento víkend sme sa s krúžkom Mladí skauti vybrali na Volovec. Išli sme ja – Tomáš Petergáč, Oliver Jakl, Viki Očenášová, Ema Šimko, Emma A. Štiglitz a samozrejme pani profesorka Hrivnáková s manželom. Mali sme zraz v Čučme o 9:00. Pred nami tam prišli ešte asi 20 turisti. Cestou hore trochu pršalo, ale po chvíli prestalo. Ja s Oliverom sme boli prví a dievčatá posledné. Prišli sme ku chate a tam sme si dali prestávku a išli sme hore na skalu. Tam sme sa pofotili a išli sme naspäť na chatu, kde sme si kúpili guláš a kofolu. Keď sme dojedli, išli sme si opiecť marshmallow a špekáčky a pokvapkať chlebík. Potom sme sa zbalili, uhasili oheň a vybrali sme sa na cestu späť. Dole nás už čakal odvoz domov. Rozlúčili sme sa a išli domov.“

            Napísal: Tomáš Petergáč (príma)

             

            „Túto sobotu 27.4.2024 sme boli s turistickým krúžkom na Volovci. Boli sme len 5 žiaci, 2 psy a pani profesorka. Na tomto výlete sme boli od 9:00 rána do 16:30. Výstup trval aspoň 2 hodiny. Bolo to ťažké, ale zvládli sme to a po ceste sme videli viaceré veci. Bol to napríklad prameň, pri ktorom bola miniatúrna chatka ako ozdoba. Skoro celú cestu sme mali super výhľad. Hore sme si v chate mohli kúpiť jedlo, najviac sme si kupovali polievky (guláš alebo kapustnicu) a kofolu. Predtým než sme si dačo kúpili v chate, boli sme hore na skale a odtiaľ sme mali najlepší výhľad. Keď sme prišli k chate, opekali sme si špekáčky a marshmallows. Keď sme zišli dole, už tam boli naši rodičia, ktorí nás zobrali domov.“

            Napísal: Oliver Jakl (príma)

          • biologická olympiáda kategória D

          • Vo štvrtok 25.4.2024 sa uskutočnilo okresné kolo biologickej olympiády v kategórii D.

            Našu školu reprezentovali žiačky z 2.OA Sabina Jakobejová, ktorá sa umiestnila na 2.mieste a Sylvia Široká, ktorá skončila na 4.mieste.

            Žiačkam gratulujeme a ďakujeme za úspešnú reprezentáciu školy.

          • 46. ročník celoštátnej prehliadky Stredoškolskej odbornej činnosti

          • V dňoch 23. - 26. 4. 2024 sa uskutočnil 46. ročník celoštátnej prehliadky Stredoškolskej odbornej činnosti na pôde Strednej odbornej školy veterinárnej v Nitre. Prehliadka sa konala pod záštitou Ministerstva školstva, výskumu, vývoja a mládeže Slovenskej republiky. Našu školu reprezentoval žiak zo septimy Thung Duong Nguyen Bat, ktorý obsadil chvályhodné 6. miesto so svojou prácou: Klasické investovanie verzus Krypto investovanie v odbore 15 - Ekonomika a riadenie.

            Stredoškolská odborná činnosť je vedomostnou súťažou žiakov stredných škôl z celého Slovenska. Byť aktívnym účastníkom Stredoškolskej  odbornej činnosti je výbornou skúsenosťou a odrazovým mostíkom, či už pre úspešné zavŕšenie stredoškolského štúdia alebo motiváciou pre správny výber vysokoškolského štúdia a budúcej profesijnej orientácie. Výnimočnosť súťaže podčiarkuje skutočnosť, že sa výrazne podieľa  na odbornom,  osobnostnom a profesijnom rozvoji žiakov, rozširuje im obzory poznania, nové vedomosti v odborno-teoretických a odborno-praktických zručnostiach.

             

            Srdečne blahoželáme

             

            PhDr. Anita Kerekes- garant SOČ na škole

    • Kontakty

      • GYMNÁZIUM PAVLA JOZEFA ŠAFÁRIKA - PAVOL JOZEF ŠAFÁRIK GIMNÁZIUM ROŽŇAVA
      • Sekretariát školy: 058/7324503 Riaditeľ školy: 058/7324503
      • Akademika Hronca 1 048 01 Rožňava 04801 Rožňava Slovakia
      • 00161144
      • 2020954243
  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje